Om oss

Evangeliska Brödraförsamlingen (EBF) i Göteborg är en fristående församling i Svenska kyrkan och en verksam del i den Herrnhutiska kyrkan i världen (Moravian Church).

EBF hämtar sina tidigaste rötter från den kristna missionsrörelse som kom till Sverige från Herrnhut i Tyskland på 1700-talet. I Göteborg har vi funnits i organiserad form sen 1751 då den första styrelsen bildades. De tidigaste spåren går ytterligare ca 10 år tillbaka i tiden.

Vi är knutna till både den internationella Herrnhutiska kyrkan (Moravian church) och Svenska kyrkan, men är samtidigt en fristående förening med egen styrelse och församlingsmöte som högsta beslutande organ.

Vi vill vara en utåtriktad, ekumenisk gemenskap i hjärtat av Göteborg där Kristus står i centrum och där varje människa får möjlighet att växa i tro och liv.
I vår rörelse idag finns fokus på bön och mission. Bönen, omsorgen och berättelsen om det Kristna hoppet tror vi är viktiga aspekter för hela livet. Detta står i samklang med vårt arv från Herrnhut som startade som en bön- och missionsrörelse och sedan växte ut till att bli en kyrka.

Den som vill bli medlem ansöker till styrelsen som tar frågan vidare till församlingsmötet. Innan någon blir medlem i gemenskapen vill vi lära känna varandra. Främst för att du ska känna dig säker på vad du blir medlem i. Är du intresserad av medlemskap är det bara att höra av dig!

Vår teologi är luthersk med stark betoning på ekumenik. Det kan bl.a. ses i vårt motto myntat av 1600-tals teologen Rupert Meldenius.
I allt viktigtenhet. I allt mindre viktigtfrihet. I alltkärlek.

Församlingar i den Herrnhutiska kyrkan världen över delar också  ett annat ”valspråk” som också är en mycket kärnfull beskrivning av hur vi vill leva ut vår tro i handling.
Our Lamb has conquered – Let us follow him / Vårt Lamm har segrat – låt oss följa honom.

”Lammet” är en symbolisk beskrivning från bibeln för Jesus Kristus, som i vår kristna tro är den centrala punkten i tillvaron och det hopp för hela världen som vi vill berätta om. Om detta är nya uttryck för dig, eller om du är nyfiken på vad kristen tro handlar om så är du varmt välkommen att kontakta oss för att få veta mer. Du hittar våra kontaktuppgifter under kontaktfliken.

Mer information om vår historia och vad vi gör kan du hitta under historia eller aktivitet.