Herrnhutstjärnan

På fasaden till vårt församlingshus, och på allt fler platser kan man i adventstid numera se den ursprungliga, vackra adventsstjärnan. Den finns i många kyrkor, men blir också allt vanligare i människors hem.

Denna typ av adventsstjärna kallas Herrnhutstjärna eller Moravisk stjärna (Moravian star) och tillverkas i den tyska staden Herrnhut. Den är en påminnelse om Betlehemsstjärnan, som omnämns i Bibeln som ett faktiskt himlafenomen och som allt sedan dess blivit en symbol för det kristna hoppet. I Sverige pryder vi traditionsenligt våra hem och fönster med adventsstjärnor till advent. Upprinnelsen till detta är en historia tar sin början i Tyskland på 1880-talet. Herrnhutstjärnan började spridas från hem till hem under 1910-talet efter att Julia Aurelius, född Julia Marx i Herrnhut och gift med professor och biskop Erik Aurelius tagit med sig traditionen hit när hon flyttade från Tyskland till Lund. 

Herrnhutstjärnan tillverkas fortfarande till stora delar för hand i Herrnhut. Produktionen sker året runt i verkstäder som samverkar och ger arbete åt personer med funktionsnedsättning. Idag kan man köpa Herrnhutstjärnor för att stödja det missionsarbete som drivs genom den internationella Moraviska kyrkans Brödramission världen över. Vår stads Herrnhutiska församling, Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg är verksam inom Svenska kyrkan och beställer årligen hem stjärnor från Herrnhut till försäljning. 

Läs mer och inspireras genom ett besök på fabriken: Herrnhuter Sterne

Du kan också läsa mer om Herrnhutstjärnan på wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Herrnhutstjärna

Vill du få tag i en stjärna?
Årligen beställer vi hem ett rejält lager med stjärnor direkt från fabriken i Herrnhut som vi säljer inför Advent varje år. Vi brukar ha en särskild stjärnförsäljningsdag, vanligen på domsöndagen helgen före första advent. Allt överskott av vår försäljning går till Brödramissionen, för närvarande Brödraförsamlingens förskola i Burrel, Albanien.

Foto: Herrnhutstjärna i Amhults kyrka Andreas Nordanstig