Stjärnan från Herrnhut

På flera platser kan man i Adventstid numera se den ursprungliga, vackra adventsstjärnan. Så till exempel i en av Göteborgs nyare kyrkor; Amhult i Torslanda-Björlanda församling.

Denna typ av adventsstjärna kallas herrnhutstjärna eller Moravisk stjärna och tillverkas i den tyska staden Herrnhut. Herrnhutstjärnan vill påminna om Betlehemsstjärnan. Dess historia tar sin början i Tyskland på 1880-talet och ligger faktiskt till grund för att även vi i Sverige pryder våra hem och fönster med adventsstjärnor. I Sverige började Herrnhutstjärnan spridas från hem till hem under 1910-talet efter att Julia Aurelius, född Julia Marx i Herrnhut och gift med professor och biskop Erik Aurelius tagit med sig traditionen hit när hon flyttade från Tyskland till Lund. 

Herrnhutstjärnan tillverkas fortfarande till stora delar för hand i Herrnhut. Produktionen sker året runt i verkstäder som samverkar och ger arbete åt personer med funktionsnedsättning. Idag kan man köpa Herrnhutstjärnor för att stödja det missionsarbete som drivs genom den internationella Moraviska kyrkans Brödramission världen över. Vår stads Herrnhutiska församling, Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg är verksam inom Svenska kyrkan och beställer årligen hem stjärnor från Herrnhut till försäljning. 

Här kan du läsa mer om Herrnhutstjärnan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Herrnhutstjärna

Foto: Andreas Nordanstig